Mi vas povezujemo
sa vašim poslovnim prilikama

Pronađi kandidate Pronađi poslove

ISTRAŽIVALI SMO: Šta su najveći problemi ugostitelja?

ISTRAŽIVALI SMO: Šta su najveći problemi ugostitelja?

99U želji da saznamo šta je to što našim ugostiteljima predstavlja najveće probleme, potrudili smo se da ih obiđemo u što većem broju i sa njima porazgovaramo uz kaficu. Želeli smo da razgovaramo sa ugostiteljima koji se ovim poslom bave minimum deset godina kako bismo dobili mišljenja ljudi koji današnje ugostiteljstvo mogu da sagledaju sa vremenske distance od 2000-ih pa do danas.  

Problemi ugostitelja sa kojima se nose već godinama i na koje su, kako kažu, već navikli su veliki broj državnih nameta koji su uglavnom preterani. Kako saznajemo, ugostitelji se najviše žale na neprimerene poreze na letnje bašte kao i na, citiramo "nebulozne" troškove kao što je plaćanje autorskih prava firmi "Sokoj". Kako oni kažu, ovaj namet se ne može izbeći i ako se po lokalima isključivo pušta muzika stranih izvođača preuzeta sa interneta. Iznos koji ugostitelji plaćaju na ime autorskih prava na godišnjem nivou je oko 250 eura. Takođe, problem sa porezima na letnje bašte je za neke od ugostitelja skoro pa nepremostiv. Grad Beograd je propisao ove namete na osnovu zone u kojoj se ugostiteljski objekat nalazi. Kao što možete da pretpostavite, zoniranje grada je pogrešno urađeno pa tako neki manji lokali koji nisu ni blizu centra grada moraju da plaćaju letnju baštu i po par hiljada evra za jednu letnju sezonu. Naravno, za objekte koji imaju promete manjeg obima je ovakva cifra neprihvatljiva.

Još jedan od problema koji neretko ugostitelje, kako oni kažu salje direktno u propast je neustavno zatvaranje lokala. Za brojne fiskalne i mnoge druge prekršaje, predviđeno je zatvaranje lokala ne određeni period, najčešće sedam ili četrnaest dana. Pored toga što je zatvaranje neustavno jer je to praktično oduzimanje prava na rad, ugostitelji tokom perioda kada su zatvoreni gube goste kao i novac sa kojim bi mogli da državi plate novčanu kaznu koja je predviđena za prekršaj koji su učinili. Tako da mnogi imaju ogromne probleme posle zatvaranja objekta, prvo moraju da isplate tekuće troškove kao što su zakup, dobavljači i sl., drugo moraju da plate kaznu državi, pritom su im prihodi u proteklom periodu bili nula. 

Činjenica da je ugostiteljstvo privredna grana koja u Srbiji buja i da se svaki dan otvori još jedan kafić ili restoran, još je jedna poteškoća sa kojom se dugogodićnji ugostitelji susreću. Skoro svi sa kojima smo razgovarali kažu da postaje preteško nositi se sa konkurencijom i sa trendovima koji se menjaju velikom brzinom a koje diktiraju ogromni lokali u koje su uloženi milioni eura, što je za jedan prosečni profitno orjentisan ugostiteljski objekat nedostižno.

Problem za koji smo znali da je veliki ali nismo ni sanjali da je za većinu najveći je, kao što možete da pretpostavite, RADNA SNAGA... 99% ugostitelja sa kojima smo razgovarali se najviše žali na radnike. Kako nam kažu, ima vrlo malo konobara i barmena koji su se odlučili za taj poziv i koji su profesionalci u svom poslu. Profesionalci, kojih je najmanje uglavnom rade u ogromnim lokalima sa astronomskim prometima. Prosečni ugostiteljski objekti su osuđeni na studente, mlade ljude koji čekaju na neki drugi posao i kojima je ugostiteljstvo samo usputna stanica. S toga, ugostitelji su uglavnom nezadovoljni nivoom znanja i posvećenosti radne snage. Kada smo ih uputili koja je prevashodna svrha našeg portala, svi su bili oduševljeni, što nam naravno imponuje.

Da li je sva ugostiteljska oprema UVOZNA?

Da li je sva ugostiteljska oprema UVOZNA?

Pronašli smo domaću porodičnu kompaniju koja već skoro 60 godina proizvodi ugostiteljsku opremu! Pročitajte više o tome...

Visa MasterCard MaestroCard AmEx
Verified By Visa MasterCard SecureCode